• 9.C - Výtvarná výchova 14.3.2024 

          • Street art 

            Využili jsme hezkého počasí a uspořádali akční workshop na  téma street art v areálu školy. Velkoformátové dílo cca 10m dlouhé (karton v roli) bylo dostatečným velké pro vyjádření všech dětí ze třídy. Na přiložené fotodokumentaci je vidět, že je tvorba bavila, mohli tak využít svých kresebných a malířských schopností ne velkém formátu a umění spolupracovat. 

            Malbu jsme nechali na místě zaschnout a během toho si s ní do rána pohrála příroda, vítr jí roztrhal na tři části. Všechny budou instalované v budově školy. Jednu část si žáci umístili před svou učebnu. 

            Mgr. Anna Horáková 

          • Pohár FAČR

          • Ve čtvrtek 21. 3. 2024 se ve Veselí nad Moravou konalo okresní finále Poháru FAČR pro žáky 3. až 5. tříd základních škol. Do tohoto klání postoupilo šest nejúspěšnějších škol z předchozích turnajů. Naši žáci si v této konkurenci vedli velice dobře. Z pěti utkání nepoznali nic jiného než vítězství a mohli se tak radovat z prvního místa. 

            ZŠ U Červených domků reprezentovali tito žáci:

            • Michenka Filip V.A
            • Michálek Ondřej V.A
            • Hovězák Václav V.A
            • Nedoba Vítek V.B
            • Zostal Andrej V.B
            • Zostal Boris V.B
            • Štora Šimon V.B
            • Malát Jan V.B
            • Ivičič Dominik IV.B
            • Konečný Lukáš IV.B
          • Jarmark ŠD

          • V týdnu od 18. března proběhla ve školní družině Jarní výstava s jarmarkem. Žáci prvního stupně mohli zavítat do družiny každou velkou přestávku. Děti ze ŠD si připravily mnoho jarních dekorací a výrobků. Každý návštěvník si něco vybral a odnesl domů.

            Návštěvnost a zájem žáků byl tak velký, že veškeré zásoby výrobků se vyprodaly již ve čtvrtek.

            Budeme se na všechny těšit zase za rok 😊

            Vychovatelky ŠD

          • Usínání s knížkou 2024

          • Třídy 3. A, 4. A a 4. B se rozhodly, že si v březnu- Měsíci knihy- zopakují loňskou úspěšnou akci a opět přespí ve škole. Ze 14. na 15. 3. se pro děti z těchto tříd stala škola nejen budovou k učení a získávání vědomostí, ale i budovou plnou zážitků, her, společných aktivit a radosti. 

            Děti si ve třídách rozbalily karimatky se spacáky, ukázaly ostatním třídám svůj pro ně připravený a pečlivě nacvičený krátký program, povečeřely. V každé třídě se pak odehrály individuální akce- u třeťáků došlo i na oslavu narozenin s dortem, čtvrťáci si vystřihovali záložky do knížek, četli a hráli hry s literární tematikou, např. předváděli pantomimou pohádky, které ostatní hádali. Hodně se u toho nasmáli.


            Když se setmělo a škola začala být tajemnou, pak v šatnách mezi skříňkami děti s baterkami objevovaly otázky na známé české pohádky a luštily tajenku.


            Usínání bylo trochu delší než doma, tak jak to u takových společných akcí bývá, ale nakonec všem spadla víčka únavou. 


            Druhý den pak děti společně posnídaly dobroty od maminek, rauty ve třídách by se daly přirovnat k hotelovým snídaním na dovolených😊


            Každá třída pak měla svůj vlastní plán, jak strávit páteční ještě tak trochu čtenářské dopoledne. Na chodbě proběhl literární kartičkový běhací diktát ve dvojicích, u čtvrťáků byla čtenářská dílna, třeťáci zase malovali autoportrét s oblíbenou knihou. Všichni byli spokojeni a ti, co zvládli ve škole přespat byli odměněni vzpomínkovým listem- diplomem na památku.


            Text: P. Mezerová
            Foto: B. Jurenková, M. Blahová, P. Mezerová

          • Trochu jiné vaření…

          • V úterý 12.3. kolektiv kuchařek naší ŠJ připravil oběd ve spolupráci s kuchařem Pavlem Smékalem ze společnosti Bidfood.

            Na meníčku jsme měli:

            dýňovou polévku s kokosovým mlékem, sýrovými krutony a slunečnicovými semínky  

            • chod č.1:  vepřová panenka, tarhoňa s červenou čočkou a sušenými rajčaty
            • chod č. 2: hovězí plátek s šípkovou omáčkou, karlovarský knedlík

            K obědu může každý strávník využít náš salátový bar, kde má  možnost výběru zeleniny, ovoce, salátů, kompotů, mléčných dezertů apod..

            Veškeré maso k oběma chodům bylo připraveno metodou sous vide.

            Jde o metodu, kdy se maso uzavře bez přístupu vzduchu do plastových sáčků. Poté se připravuje ve vodní nebo parní lázni s konstantní teplotou, mnohem nižší dobu než je obvyklé, ale po delší dobu. Maso je díky tomu uvařené rovnoměrně, uvnitř i na povrchu a zůstává šťavnaté.

            Masíčko bylo opravdu  měkoučké, ale nic naplat, některé strávníky nenaláká ani tato skutečnost.

            Ale to už je na delší diskusi…

            Pro kolektiv kuchařek možná trochu stresující, poučný a tak trochu jiný den.

             Pro naše strávníky – to už si každý musí odpovědět sám.

             B. Šardická /vedoucí ŠJ/