• Hravá fyzika

          • V úterý 23. 5. 2023 se sešlo 12 žáků ze 7.A v učebně fyziky, aby otestovali své dovednosti a vědomosti z fyziky. Dělali „laboratorní práci“ na zjištění průměrné rychlosti přineseného tělesa – nejčastěji autíčka, vypracovávali „test“ a zpracovávali zadaný úkol zjišťováním informací na internetu.

            • Hanka Odrovčíková: „Líbilo se mi, jak jsme si pomáhali ve skupince, při počítání rychlosti, ale také jak jsme hledali nejrychlejší těleso. Dnes jsem si to velmi užila.“
            • Tereza Miklíková: „Dobrý den, dnešní fyzika byla moc zábavná a bavilo mě to.“
            • Tomáš Adámek: „Krásné ozvláštnění vyučování zejména práce na počítačích. Hodnotím 11z10. Děkuji.“
          • Inovativní vzdělávací aktivity

          • V rámci běžné výuky vzděláváme i inovativní vzdělávací aktivitou propojující projektovou výuku a zážitkovou pedagogiku v přírodovědné oblasti. To vše díky nové učebně Archimedes a projektu OPJAK. 
             
            Projekt sdružuje děti milující přírodu a bere si za cíl bližší poznání hmyzu žijícího v našem okolí. Má za úkol rozvíjet nadání/talent žáka v určité vzdělávací oblasti - v tomto případě přírodovědné. Projekt s názvem „Brouci a motýli Hodonínské Dúbravy“ probíhá formou projektových bloků (dnů). Je úmyslně situován na druhou polovinu května a červen, kdy dospělý hmyz aktivuje a výuku je možné provést zážitkovou formou, která je efektivnější než pouhá teoretická výuka. 
             

            V prvním bloku výuky, který máme již za sebou, jsme si povídali o důležitosti hmyzu pro člověka. Představili si zajímavé čeledi brouků a naučili se je rozpoznávat. Řekli jsme si jaké zajímavé druhy můžeme potkat v našem nejbližší okolí a zaměřili se na zajímavosti ze způsobu jejich života. Vysvětlili jsme si proč se zakládají sbírky brouků a motýlů pro vědecké účely, a kteří zástupci hmyzu jsou chráněni zákonem. Snažili jsme se pochopit vazby na určité druhy rostlin, abychom dokázali najít konkrétní druhy v terénu. 
            Přes velmi nepříznivé počasí se projevila šikovnost zapojených žáků. Během několika minut v lese se zachovali jako zkušení přírodovědci a vystopovali zajímavé druhy brouků, o kterých jsme si cestou povídali. Cestou nám některé druhy zapózovaly i před fotoaparátem např. tesařík bukový - Cerambyx scopolii Füssli, 1775, zlatohlávek zlatý - Cetonia aurata aurata (Linnaeus, 1761), tesařík Stenostola dubia (Laicharting, 1784), tesařík červenoštítý Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758), tesařík rudý - Pyrrhidium sanguineum (Linnaeus, 1758), chrobák lesní - Anoplotrupes stercorosus (Scriba, 1791), klikoroh borový - Hylobius abietis. (Linnaeus, 1758), roháček kozlík - Dorcus parallelipipedus (Linnaeus, 1758) a z kovaříků třeba krásný druh Selatosomus cruciatus (Linnaeus, 1758). Na zpáteční cestě do školy nás z lesa vyprovázela krásná užovka hladká - Coronella austriaca Laurenti, 1768. 
            Těšíme se na další den, kdy nám bude přát počasí. 
            Mgr. Michal Holomčík 

          • Salátový bar

          • Nově je v naší školní jídelně umístěn salátový bar. Jelikož je pro nás školní stravování důležité, zejména zdravé stravování dětí, rozhodli jsme se tímto způsobem rozšířit nabídku čerstvé zeleniny a ovoce. 
            Zeleninový či ovocný salát je nabízen denně, žáci si tedy mohou dle svých chuťových preferencí vybrat, na co mají ten den chuť. 

            Od tohoto kroku si slibujeme zvýšení povědomí dětí o tom, že čerstvá zelenina a ovoce do každodenní stravy patří.

            Podle prvních dojmů dětí, je to krok správným směrem.
            Mgr. Michal Holomčík, zást. řed.

          • Zkoušky Cambridge English

          • V pondělí 15.5.2023 na naší škole proběhly zkoušky Cambridge English. Letos zkoušky skládalo celkem 28 žáků a to v kategoriích Starters ( 4.ročník, 13 žáků ), Movers (6. ročník, 4 žáci) a Key for schools (8. ročník, 11 žáků). Všechny děti se na ně se svými učiteli angličtiny pečlivě připravovaly od začátku letošního školního roku až doposud. Každý z nich musel prokázat své znalosti v mluvení, čtení a psaní a poslechu. Věříme, že se všem zkoušky povedly a těšíme se, až jim v září budeme moci předat oficiální certifikáty.
             

          • EXKURZE DUKOVANY

          • V pátek 19. května 2023 se žáci devátých tříd vydali na exkurzi do jaderné elektrárny Dukovany, aby porovnali své znalosti z hodin fyziky s informacemi od odborníků přímo z oboru.

            Jaderná elektrárna Dukovany je jedním z nejvýznamnějších výrobních zdrojů v Česku – spolehlivě pokryje 20 % české spotřeby svým instalovaným výkonem 2 040 MW.
            Infocentrum je nabité interaktivními exponáty. Prošli jsme si cestu paliva od A do Z. Zblízka jsme se při ní seznámili s výrobním blokem i se samotným jaderným reaktorem. 
            Úplnou novinkou v infocentru je unikátní virtuální prohlídka ReakTour. Pohodlně jsme se usadili v kinosále a nasadili si speciální brýle, které nás rázem přenesly do kontrolovaného pásma Jaderné elektrárny Dukovany. 
            Potom jsme zamířili do Dalešic, abychom navštívili elektrárnu s nejvyšší sypanou hrází v Evropě, která měří 102 metrů! 
            Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice plní důležitou roli – dokáže rychle regulovat nadbytek nebo nedostatek elektřiny v síti. Umožňují to čtyři reverzní Francisovy turbíny, které se nacházejí v její strojovně. Spodní nádrž vodního díla Dalešice je zároveň rezervoárem chladicí vody pro nedalekou Jadernou elektrárnu Dukovany. 
            Užili jsme si nezapomenutelný výlet!

          • Fyzikální soutěž

          • V úterý 23. 5. 2023 ve 14 hodin proběhne v učebně fyziky soutěžení pro žáky 7. tříd se zájmem o fyziku.
            M. Zemánková

          • Slovácké divadlo dovede rozbušit srdce...

          • Ano, těm našim se to opět přihodilo ve středu 17.května 2023 na posledním divadelním představení žákovského předplatného v Uh. Hradišti při muzikálu "Limonádový Joe". Věříme, že se všem líbil a i nadále s námi budete v novém školním roce rozšiřovat své divadelní obzory.

            M. Hanková - ŠK

          • DĚKUJEME!

          • Milí spolupracovníci Českého dne proti rakovině,
            jménem organizátorů sbírky a jménem Ligy proti rakovině Praha ze srdce děkujeme všem, kteří jste se do Českého dne proti rakovině zapojili - velký dík Vám Všem.
            M. Hanková - ŠK

          • ŠTAFETOVÝ POHÁR

          • V pondělí 15.5.2023 se dopoledne zúčastnil výběr 1.stupně krajského finále "Štafetového poháru 2023" v Břeclavi. Naši nejmenší atleti převedli skvělý výkon. Jen o 3 vteřiny jim unikly stupně vítězů. Celkově tak obsadili 4.místo v Jihomoravském kraji z počtu 56 zúčastněných škol.

            Děkujeme za reprezentaci školy žákům:

            • 2.A Benešová, Němcová
            • 2.C Navrátilová, Tanhäuser
            • 3.A Benešová, Lípa
            • 3.B Píža, Konečný
            • 4.A Macalíková
            • 4.B Leváková, Rychlý
            • 5.A Chromeček, Rapantová, Macharová, Koller
            • 5.B Rosypálek

            L. Lípa, M. Hanková

          • Exkurze do Technického muzea v Brně

          • Ve středu 10. května jsem se se 7.A. a 7.C vypravili do Technického muzea v Brně, kde nás čekala interaktivní výstava Lidé od vedle a zážitek z technické herny. 
            Na výstavě Lidé od vedle jsme se vydali do světa lidí s hendikepem. Naši žáci si vyzkoušeli jaké to je pohybovat se na invalidním vozíku a žít se zrakovým nebo sluchovým postižením. Byli překvapeni jak komplikovaný takový život je.

            V Technické herně se naši žáci na vlastní kůži seznámili s fyzikálními zákony. Vyzkoušeli si jak funguje mechanika pevných těles, akustika, optika, elektřina a magnetizmus. 
            Doufáme, že nově nabité znalosti brzy plně využijí nejen v hodinách fyziky ale i v praktickém životě. 

            Berčíková 

          • Výlet druhých tříd

          • Dne  4. května 2023 vyrazily třídy 2.A, 2.B a 2.C na důležitou misi. A to zachránit jednoho z nejvýraznějších hrdinů dětské četby – Harryho Pottera. Mladý kouzelník byl zaklet na Hájence v Břeclavi, kde na žáky čekala řada úkolů. Všechny úkoly se jim naštěstí povedlo splnit a mladého kouzelníka zachránili. Na oslavu úspěchu byla pro žáky připravena diskotéka a možnost zařádit si v lanovém centru.

        • Přijímací talentové zkoušky do sportovní atletické třídy
          • Přijímací talentové zkoušky do sportovní atletické třídy

          • Vážení rodiče máte-li dítě, které má zájem o pohyb spojený se školní výukou, dovolujeme si Vás pozvat na talentové přijímací zkoušky žáků do sportovní atletické třídy při Základní škole Hodonín, U Červených domků 40 (více o studiu na ZŠ U Červených domků na webu školy) 

            Přijímáme děti, které v současné době končí 4. ročník základní školy a chtějí k nám nastoupit do 5. ročníku. Jedná se o nultý ročník, kde jsou žáci postupně seznamování se všemi atletickými disciplínami a postupně v průběhu studia se seznámí s dalšími druhy sportů (gymnastika, míčové a pálkovací hry, plavání, bruslení, lyžování a snowboarding …) 

            Je možné k nám přihlásit i žáky vyšších ročníků od 6 až po 9 třídu, které již mají oficiální statut sportovních tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy. 

            Termín konaní zkoušek: úterý 16.05.2023 v 16.00 hod. na městském atletickém stadionu U Červených domků Hodonín. 

            U zájemců o sportovní atletickou třídu budou prováděny tyto testy: běh na 60 m, hod kriketovým míčkem, skok daleký měřený od místa odrazu, běh na 800 m, hod plným míčem – medicinbalem 2 kg. V případě nepříznivého počasí budou testy probíhat v tělocvičně školy nebo v městské nafukovací hale: člunkový běh 4x 10 m, leh-sed za 1. min., hod medicinbalem 2 kg, skok z místa. 

            Vezměte si sportovní oblečení i sportovní obuv. 

            Podrobnější informace o studiu na ZŠ U Červených domků Vám podá ředitel školy 

            PaedDr. Antonín Slezák na kterého se můžete obrátit přímo u přijímacího řízení nebo 

            elektronicky e-mail: slezak@zsdomkyhod.cz. Tyto informace najdete i na webu ZŠ U Červených domků v sekci (O škole - sportovní atletické třídy) 

            Na setkání s Vámi se těší tým trenérů a učitelů základní školy U Červených domků a atletického klubu Hodonín. 

          • Co jsme v roce 2022 udělali pro životní prostředí?

          • Díky Vám se naše Základní škola Hodonín, U Červených domků 40, příspěvková organizace může za rok 2022 pochlubit výsledky sběru vysloužilého elektrozařízení předaného ke zpětnému odběru společnosti Elektrowin o celkové hmotnosti 0,08 t. Ušetřili jsme tak spotřebu elektřiny a snížili produkci skleníkových plynů. Nespotřebovali jsme ropu, železnou rudu, měď a hliník, které jsou potřebné pro průmyslovou výrobu. Nahradili jsme je právě recyklací odevzdaných spotřebičů.
            Pamatujte! Elektrozařízení obsahuje nejen dále využitelné materiály, ale také škodlivé látky. Odhozením do popelnice se elektrozařízení nedostanou k recyklaci, ale skončí nevyužité na skládce. Odevzdávejte spotřebiče na sběrný dvůr, nebo poslednímu prodejci při zakoupení nového!
            Mgr. L. Lípa, M. Hanková - ŠK

          • Mcdonalds cup 2023

          • Dne 19. 4. 2023 se v sportovním areálu U Červených domků konalo okrskové kolo fotbalového turnaje Mcdonalds cup pro 4. a 5. ročníky základních škol. Naši žáci v úvodním zápase podlehli pozdějším vítězům ze ZŠ Dubňany 2:3. V dalších utkáních proti ZŠ Mutěnice, ZŠ Rohatec, ZŠ Prušánky a ZŠ Vančurova jsme již nezaváhali a s bilancí čtyř výher a jedné porážky obsadili pěkné druhé místo.

            Turnaji naši školu reprezentovali:
            V.A – Miroslav Chromeček
            V.B – Mario Badžo, Václav Trávníček, Matyáš Rosypálek, Natália Zvonková
            IV.A – Ondřej Michálek, Filip Michenka, Václav Hovězák
            IV.B – Boris Zostal, Andrej Zostal, Vítek Nedoba

            Dále děkuji žákům IX. C Oliveru Demjanovičovi, Adamu Knotkovi, Matěji Kůřilovi, Lukáši Pavkovi, Filipu Turečkovi a Patriku Valešovi za pomoc při organizaci akce.

            Matěj Posolda

          • EKO - RISKUJ

          • Týden země byl bohatý také na akce zaměřené na přírodu kolem nás, životní prostředí, třídění odpadů.
            Ve školním klubu se i spoustu nového dozvěděli při soutěžním odpoledni v úterý 18.dubna děti "žlutého oddělení" ŠD a ve čtvrtek 20.dubna žáci 3.A a 3.B. Každý si odnesl i zaslouženou odměnu.
            M. Hanková - ŠK

          • RECYKLOHRANÍ - MOKŘADY

          • Děkujeme Vám za spolupráci a zasíláme poděkování za splnění osvětového úkolu "Mokřady a tajemství ztracené vody".
            Tým Recyklohraní

            Děkujeme všem, kteří se zapojili a přispěli ke splnění tohoto úkolu.
            M. Hanková - ŠK

          • MY SE NEDÁME, MY SE VRÁTÍME!

          • Ano, svůj slib jsme dodrželi a opět se vrátili!. A nebylo nás málo! Společně s babuchou Poletuchou, v počtu 131 čarodějnic, čarodějů, kouzelníků, ježibabek i ježidědků, jsme posbírali všechny nové pavoučky a pavučinky při průletu školou a vytřepali je ze svých košťat do přírody při závěrečném "čárodisco".
            M. Hanková - ŠK

          • Kočky v akci

          • V pátek 21.dubna a v sobotu 22.dubna 2023 měly naše "kočky" velkou radost. Mohly opět přivítat u zápisu své nové kamarády, naše budoucí prvňáčky.

            Uzavřeli mezi sebou dohodu, že se setkají 4.září 2023 před školou.
            M. Hanková - ŠK