• MDD v naší škole

          • Co dělají děti na celém světě 1. června? No přece oslavují! Je totiž Mezinárodní den dětí…V naší škole již tradičně slavíme soutěžemi- dříve v areálu školy, ale v posledních letech jsme si oblíbili umělou trávu na fotbalovém hřišti. Letos tomu nebylo jinak.

            Děti 1.- 3. ročníků se na stadionu sešly v 9 hodin, aby si na různých stanovištích vyzkoušely pestré činnosti: házely raketkami na cíl, chytaly magnetem rybičky, třídily odpad, skládaly puzzle, podlézaly překážky, běhaly v gumákách, skákaly v pytli nebo přes švihadlo, poznávaly čichem koření, hmatem písmena, zkoušely lidskou abecedou ukázat své jméno, cvičily s obručemi, s míčem, běhaly slalom, podle zvuku hledaly stejně znějící nádobky,… Celkem 22 zajímavých disciplín, které jim přichystaly paní učitelky a asistentky, někdy nebylo lehké zvládnout, ale děti se náramně snažily a získávaly za splnění cenné body do svých kartiček. Za šikovnost pak dostaly od svých učitelek jedlé odměny. Procvičily všechny své smysly, protáhly tělo, užily si zábavu se svými kamarády.

            Přálo nám krásné počasí a akce vydařila. Děkujeme našim deváťákům za pomoc na jednotlivých stanovištích!


            Text: P. Mezerová
            Foto: M. Blahová, B. Kubíčková

          • Školní výlet 9. B

          • Ve středu 31. 5. 2023 se třída 9. B vydala na svůj poslední školní výlet do Brna. Naší první zastávkou byl hrad Špilberk, kde pro nás měli připravený edukační program Umění hravě pro velké. Pomocí hravých aktivit navazujících na vystavená díla se žáci setkali s uměním 19. a 20. století. Čekali je obrazové hádanky, vyjádření pomocí vlastního těla nebo malování před obrazem. 

            Po nezbytné občerstvovací zastávce v centru Brna jsme zamířili do Labyrintu pod Zelným trhem. Zde jsme mohli na vlastní oči spatřit tajemná zákoutí středověkých chodeb a sklepů. Součástí prohlídky je například alchymistická laboratoř, starý vinný sklep a historická krčma. O stinných stránkách života v dávných dobách vyprávějí repliky městského pranýře a klece bláznů, které v 17. století stávaly na tržišti. 
            Výlet se nám vydařil a určitě na něj budeme rádi vzpomínat.
            Jitka Bartoňová

          • Ocenění na radnici

          • Při příležitosti Mezinárodního dne dětí byly v obřadní síni radnice slavnostně přijaty žákyně Lucie Hedrichová a Lenka Janečková, které převzaly z rukou pana místostarosty Vojtěcha Salajky ocenění za vynikající studijní výsledky  a za aktivity přesahující rámec povinné výuky.

            K. Maláníková

          • Soutěž HMZ

          • Dne 25. května se žáci naší školy zúčastnili oblastního kola soutěže Hlídek mladých zdravotníků. Své síly porovnávali v ošetřování několika reálně znázorněných poraněních, obvazové technice a transportu.

            Této soutěže se zúčastnilo 15 pětičlenných hlídek ve dvou kategoriích. Naši žáci obsadili obě první místa a tak postupují do krajského kola.

            Blahopřejeme a budeme jim držet pěsti!

            M. Jaborníková

          • Projektový den v ZOO

          • 18. 5. 2023 se 5. A vydala do nedaleké ZOO, kde pro ně byl nachystaný zajímavý program na téma
            “Šelmy”. Usadili nás v pavilonu šelem, kde mají výukovou učebnu. Následovala projekce a ukázky
            zvířat a jejich kůže - vyčiněné si mohli děti pohladit.

            Pro zajímavost nechali dětem pohladit i jiná zvířata, která právě v této učebně žijí. Zažili i krmení, a to šelem a opic. U opic nechyběl jejich humor vůči návštěvníkům. Zajímavý zážitek byl, když jsme šli do učebny, tak s námi kráčely i zde žijící šelmy - lev, lvice nebo tygr, i když jen za sklem.......

            D. Fifková

          • Výlet s překvapením

          • V pondělí 22.5. jsme se vydali na třídní výlet. Do poslední zastávky nikdo neměl tušení, kam se vlastně jede. Ve finále byli všichni spokojení (jenom kdyby nebylo takové vedro) a tady jsou některé reakce z naší třídy.​​​​​​

            Nečekal jsem, že to bude tak překvapivě zábavné. Bylo to dobré a plánuju, že tam pojedu i s rodiči.

            První jsem myslel, že to bude kravina, ale bylo to dobré a byla sranda a bavilo mě to.

            Jel bych tam klidně znovu.

            Výlet se mi celkem líbil, nevěděla jsem, co čekat, protože to bylo překvapení. Ale hned jak jsme dojeli na místo, jsem byla příjemně překvapená. Byla sranda a výlet jsem si moc užila.

            Jaké že to bylo překvapení ? Byli jsme na fotbalgolfu.

            A. Tesaříková

          • Volné pracovní místo - kuchařka

          • Školní jídelna u Červených domků Hodonín přijme vyučenou kuchařku nejlépe s praxí v hromadném stravování. Nástup IHNED. 

            Případě zájmu volejte 721 788 125 nebo pište na sardicka@zsdomkyhod.cz

          • Hravá fyzika

          • V úterý 23. 5. 2023 se sešlo 12 žáků ze 7.A v učebně fyziky, aby otestovali své dovednosti a vědomosti z fyziky. Dělali „laboratorní práci“ na zjištění průměrné rychlosti přineseného tělesa – nejčastěji autíčka, vypracovávali „test“ a zpracovávali zadaný úkol zjišťováním informací na internetu.

            • Hanka Odrovčíková: „Líbilo se mi, jak jsme si pomáhali ve skupince, při počítání rychlosti, ale také jak jsme hledali nejrychlejší těleso. Dnes jsem si to velmi užila.“
            • Tereza Miklíková: „Dobrý den, dnešní fyzika byla moc zábavná a bavilo mě to.“
            • Tomáš Adámek: „Krásné ozvláštnění vyučování zejména práce na počítačích. Hodnotím 11z10. Děkuji.“
          • Inovativní vzdělávací aktivity

          • V rámci běžné výuky vzděláváme i inovativní vzdělávací aktivitou propojující projektovou výuku a zážitkovou pedagogiku v přírodovědné oblasti. To vše díky nové učebně Archimedes a projektu OPJAK. 
             
            Projekt sdružuje děti milující přírodu a bere si za cíl bližší poznání hmyzu žijícího v našem okolí. Má za úkol rozvíjet nadání/talent žáka v určité vzdělávací oblasti - v tomto případě přírodovědné. Projekt s názvem „Brouci a motýli Hodonínské Dúbravy“ probíhá formou projektových bloků (dnů). Je úmyslně situován na druhou polovinu května a červen, kdy dospělý hmyz aktivuje a výuku je možné provést zážitkovou formou, která je efektivnější než pouhá teoretická výuka. 
             

            V prvním bloku výuky, který máme již za sebou, jsme si povídali o důležitosti hmyzu pro člověka. Představili si zajímavé čeledi brouků a naučili se je rozpoznávat. Řekli jsme si jaké zajímavé druhy můžeme potkat v našem nejbližší okolí a zaměřili se na zajímavosti ze způsobu jejich života. Vysvětlili jsme si proč se zakládají sbírky brouků a motýlů pro vědecké účely, a kteří zástupci hmyzu jsou chráněni zákonem. Snažili jsme se pochopit vazby na určité druhy rostlin, abychom dokázali najít konkrétní druhy v terénu. 
            Přes velmi nepříznivé počasí se projevila šikovnost zapojených žáků. Během několika minut v lese se zachovali jako zkušení přírodovědci a vystopovali zajímavé druhy brouků, o kterých jsme si cestou povídali. Cestou nám některé druhy zapózovaly i před fotoaparátem např. tesařík bukový - Cerambyx scopolii Füssli, 1775, zlatohlávek zlatý - Cetonia aurata aurata (Linnaeus, 1761), tesařík Stenostola dubia (Laicharting, 1784), tesařík červenoštítý Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758), tesařík rudý - Pyrrhidium sanguineum (Linnaeus, 1758), chrobák lesní - Anoplotrupes stercorosus (Scriba, 1791), klikoroh borový - Hylobius abietis. (Linnaeus, 1758), roháček kozlík - Dorcus parallelipipedus (Linnaeus, 1758) a z kovaříků třeba krásný druh Selatosomus cruciatus (Linnaeus, 1758). Na zpáteční cestě do školy nás z lesa vyprovázela krásná užovka hladká - Coronella austriaca Laurenti, 1768. 
            Těšíme se na další den, kdy nám bude přát počasí. 
            Mgr. Michal Holomčík 

          • Salátový bar

          • Nově je v naší školní jídelně umístěn salátový bar. Jelikož je pro nás školní stravování důležité, zejména zdravé stravování dětí, rozhodli jsme se tímto způsobem rozšířit nabídku čerstvé zeleniny a ovoce. 
            Zeleninový či ovocný salát je nabízen denně, žáci si tedy mohou dle svých chuťových preferencí vybrat, na co mají ten den chuť. 

            Od tohoto kroku si slibujeme zvýšení povědomí dětí o tom, že čerstvá zelenina a ovoce do každodenní stravy patří.

            Podle prvních dojmů dětí, je to krok správným směrem.
            Mgr. Michal Holomčík, zást. řed.

          • Zkoušky Cambridge English

          • V pondělí 15.5.2023 na naší škole proběhly zkoušky Cambridge English. Letos zkoušky skládalo celkem 28 žáků a to v kategoriích Starters ( 4.ročník, 13 žáků ), Movers (6. ročník, 4 žáci) a Key for schools (8. ročník, 11 žáků). Všechny děti se na ně se svými učiteli angličtiny pečlivě připravovaly od začátku letošního školního roku až doposud. Každý z nich musel prokázat své znalosti v mluvení, čtení a psaní a poslechu. Věříme, že se všem zkoušky povedly a těšíme se, až jim v září budeme moci předat oficiální certifikáty.
             

          • EXKURZE DUKOVANY

          • V pátek 19. května 2023 se žáci devátých tříd vydali na exkurzi do jaderné elektrárny Dukovany, aby porovnali své znalosti z hodin fyziky s informacemi od odborníků přímo z oboru.

            Jaderná elektrárna Dukovany je jedním z nejvýznamnějších výrobních zdrojů v Česku – spolehlivě pokryje 20 % české spotřeby svým instalovaným výkonem 2 040 MW.
            Infocentrum je nabité interaktivními exponáty. Prošli jsme si cestu paliva od A do Z. Zblízka jsme se při ní seznámili s výrobním blokem i se samotným jaderným reaktorem. 
            Úplnou novinkou v infocentru je unikátní virtuální prohlídka ReakTour. Pohodlně jsme se usadili v kinosále a nasadili si speciální brýle, které nás rázem přenesly do kontrolovaného pásma Jaderné elektrárny Dukovany. 
            Potom jsme zamířili do Dalešic, abychom navštívili elektrárnu s nejvyšší sypanou hrází v Evropě, která měří 102 metrů! 
            Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice plní důležitou roli – dokáže rychle regulovat nadbytek nebo nedostatek elektřiny v síti. Umožňují to čtyři reverzní Francisovy turbíny, které se nacházejí v její strojovně. Spodní nádrž vodního díla Dalešice je zároveň rezervoárem chladicí vody pro nedalekou Jadernou elektrárnu Dukovany. 
            Užili jsme si nezapomenutelný výlet!

          • Fyzikální soutěž

          • V úterý 23. 5. 2023 ve 14 hodin proběhne v učebně fyziky soutěžení pro žáky 7. tříd se zájmem o fyziku.
            M. Zemánková

          • Slovácké divadlo dovede rozbušit srdce...

          • Ano, těm našim se to opět přihodilo ve středu 17.května 2023 na posledním divadelním představení žákovského předplatného v Uh. Hradišti při muzikálu "Limonádový Joe". Věříme, že se všem líbil a i nadále s námi budete v novém školním roce rozšiřovat své divadelní obzory.

            M. Hanková - ŠK

          • DĚKUJEME!

          • Milí spolupracovníci Českého dne proti rakovině,
            jménem organizátorů sbírky a jménem Ligy proti rakovině Praha ze srdce děkujeme všem, kteří jste se do Českého dne proti rakovině zapojili - velký dík Vám Všem.
            M. Hanková - ŠK

          • ŠTAFETOVÝ POHÁR

          • V pondělí 15.5.2023 se dopoledne zúčastnil výběr 1.stupně krajského finále "Štafetového poháru 2023" v Břeclavi. Naši nejmenší atleti převedli skvělý výkon. Jen o 3 vteřiny jim unikly stupně vítězů. Celkově tak obsadili 4.místo v Jihomoravském kraji z počtu 56 zúčastněných škol.

            Děkujeme za reprezentaci školy žákům:

            • 2.A Benešová, Němcová
            • 2.C Navrátilová, Tanhäuser
            • 3.A Benešová, Lípa
            • 3.B Píža, Konečný
            • 4.A Macalíková
            • 4.B Leváková, Rychlý
            • 5.A Chromeček, Rapantová, Macharová, Koller
            • 5.B Rosypálek

            L. Lípa, M. Hanková

          • Exkurze do Technického muzea v Brně

          • Ve středu 10. května jsem se se 7.A. a 7.C vypravili do Technického muzea v Brně, kde nás čekala interaktivní výstava Lidé od vedle a zážitek z technické herny. 
            Na výstavě Lidé od vedle jsme se vydali do světa lidí s hendikepem. Naši žáci si vyzkoušeli jaké to je pohybovat se na invalidním vozíku a žít se zrakovým nebo sluchovým postižením. Byli překvapeni jak komplikovaný takový život je.

            V Technické herně se naši žáci na vlastní kůži seznámili s fyzikálními zákony. Vyzkoušeli si jak funguje mechanika pevných těles, akustika, optika, elektřina a magnetizmus. 
            Doufáme, že nově nabité znalosti brzy plně využijí nejen v hodinách fyziky ale i v praktickém životě. 

            Berčíková 

          • Výlet druhých tříd

          • Dne  4. května 2023 vyrazily třídy 2.A, 2.B a 2.C na důležitou misi. A to zachránit jednoho z nejvýraznějších hrdinů dětské četby – Harryho Pottera. Mladý kouzelník byl zaklet na Hájence v Břeclavi, kde na žáky čekala řada úkolů. Všechny úkoly se jim naštěstí povedlo splnit a mladého kouzelníka zachránili. Na oslavu úspěchu byla pro žáky připravena diskotéka a možnost zařádit si v lanovém centru.